HOE HOU JE JE ZELF STAANDE IN DEZE PERIODE VAN HET CORONAVIRUS?

HOE HOU JE JE ZELF STAANDE IN DEZE PERIODE VAN HET CORONAVIRUS?

HOE HOU JE JE ZELF STAANDE IN DEZE PERIODE VAN HET CORONAVIRUS ?
We doen er met elkaar van alles aan om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Voor je eigen gezondheid en die van de andere mensen om je heen. Via deze links vind je alle praktische informatie:
1. https://www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus en
2. https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus
Maar wat kan je zelf doen om niet teveel gespannen of onrustig te worden door alle berichten en maatregelen rondom het coronavirus? Hier enkele manieren die je kunnen helpen je rustiger te gaan voelen en goed voor je zelf en elkaar te zorgen.

1. Beperk de tijd dat je met het nieuws bezig bent. Door bijvoorbeeld twee momenten per dag en maximaal een half uur na te gaan wat de ontwikkelingen zijn. Zet een timer of wekker om niet in de verleiding te komen er toch langer mee bezig te zijn. Heel belangrijk: raadpleeg betrouwbare bronnen (zie hierboven al genoemd) want er is ook veel panieknieuws dat lang niet altijd berust op feiten.

2. Houd thuis zoveel mogelijk een vaste dagindeling aan. Je eigen dagelijks ritme zoals je dat normaal had, probeer dat ook nu aan te houden: sta gewoon op tijd op en ga op het tijdstip waarop je dat gewend bent, ook naar bed te gaan. Plan overdag je taken rond werk en studie of school, afgewisseld met ontspanning. Eet op regelmatige tijden, eet of drink niet meer dan normaal. Zorg ook voor voldoende frisse lucht en zonlicht (dat kan ook door je raam open te doen, op het balkon te staan, of in de tuin te zijn).

3. Zorg dat je je voldoende ontspant en plezier hebt. Juist waar je energie van krijgt en waardoor je ‘oplaadt’ is in een onzekere tijd belangrijk. Het zorgt ervoor dat je focus op iets prettigs komt te liggen en je het ‘nare’ een tijdje kunt laten voor wat het is. Weet je niet goed wat je leuk vindt of waar je van ontspant? Maak dan je eigen lijst met mogelijk voor jou ‘Plezierige activiteiten’. Kies nu die activiteiten waarmee je niet in direct contact komt met andere mensen. Pak ook eens aandachtsoefeningen op. Deze oefeningen helpen veel mensen zich rustiger en kalmer te gaan voelen. Het duurt soms even voor je het onder de knie hebt, maar oefening baart kunst.

Hierbij een aantal links:
http://www.in-balans-met-onrust.nl/2008/06/geleide-meditatieoefeningen.html
http://www.gerschurink.nl/audio.php
http://geleidemeditatie.nl/meditatie-door-edel-maex/
Ook nog de volgende app (gratis, ook voor mensen die niet verzekerd zijn bij VGZ):
https://www.vgz.nl/mindfulness-coach-app

4. Zoek contact met andere mensen. Mensen hebben elkaar nodig, juist in moeilijke tijden. Vermijd zo veel mogelijk direct fysiek contact, maar maak volop gebruikt van de andere mogelijkheden zoals bellen, skype, email en whatsapp. Er ontstaan nu al veel initiatieven. Nederlanders, ook jij, zijn creatief. Blijf niet alleen met je zorgen, zoek contact! Praat over wat je bezig houdt, zoek steun als je het moeilijk hebt en trek je vooral niet terug. Ook mbv humor helpen mensen elkaar uit de put. Dat is niet alleen grappig, maar breekt ook de spanning.Heel lang serieus zijn houd je ten eerste niet vol, en is ten tweede niet gezond.

5. Ben je een piekeraar? Dan weet je uit eerdere ervaringen dat piekeren meer angst, somberheid en stress teweeg brengt; het put je uit. Bovendien: het levert het meestal weinig op. Er zijn verschillende manieren om los te komen van het piekeren, bijvoorbeeld door:
• aandachtsoefeningen (onder punt 3) toe te passen; deze oefeningen helpen je los te komen van vervelende gedachten: je gaat ze meer beschouwen als gedachten die je hebt, maar gaat ook steeds meer ontdekken dat je er niet mee samenvalt. Je bent veel meer dan alleen die gedachten.

• het maken van jouw ‘Piekerlijst’. Zodra je merkt dat je piekert, schrijf je het onderwerp waarover je piekert op de lijst en ga je wat leuks doen (zie 3). Plan één keer per dag een ‘Piekerkwartier’ in waarin je nadenkt over de onderwerpen op je piekerlijst. Ga daarna weer iets doen dat ontspant (zie 3 en 4). Je zult ontdekken dat het piekeren steeds ‘kleiner’wordt en je minder in belag gaat nemen.

• Blijf je toch tobben, doe dan de ‘Gedachtenstop’. Je moet daarvoor ook een alternatieve helpende/prettige gedachte paraat hebben. Eerst ga je hardop piekeren, dan zeg je ‘stop’ en breng je die andere gedachte erin.

• Let ook op hoe jij en je huisgenoten met elkaar in gesprek zijn: zeg als je vindt dat je elkaar de put in praat. Verander van onderwerp of zoek (met elkaar) afleiding, verzin leuke dingen.

6. Probeer dingen waarop je geen invloed hebt los te laten. Pas toe of volg op waar je wel grip en invloed op hebt: zoals afstand houden tot elkaar en regelmatig je handen wassen. Zaken waarmee je de kans verkleint dat je zelf besmet raakt of het virus aan anderen doorgeeft. Accepteer ook dat je niet overal controle over hebt en dat dingen anders kunnen lopen dan je wilt of gewend bent. Vertrouw er op dat je – mocht er iets naars gebeuren – manieren zult vinden om daar mee om te gaan. Richt je aandacht op het hier-en-nu en de goede dingen in het dagelijks leven. Zie ook het filmpje dat gaat over de cirkel van invloed: https://www.youtube.com/watch?v=mUnzJgmpBEw

Oppakken van de ‘Drie goede dingen’ oefening: Deze oefening helpt je piekeren of negatieve gdachten te doorbreken. Benoem elke dag drie positieve dingen die zijn gebeurd; schrijf ze ook op. Op die manier word je je meer bewust van de goede dingen in je leven. Als je deze oefening als gewoonte aan je dagelijks leven toevoegt kan dit net het verschil in de dag maken.

7. Blijf zowel fysiek als mentaal in beweging; het is goed voor je conditie en helpt spanning te verminderen. Doe thuis bijvoorbeeld yoga-oefeningen of gymnastiek (allerlei filmpjes zijn te vinden op youtube), zet leuke muziek op, ga dansen, gebruik de hometrainer. Of ga wandelen, fietsen of hardlopen in de natuur, zolang dat nog mag en zonder dicht bij andere mensen te komen. Ga weer eens puzzelen of een boek lezen.

Wij hopen dat deze ‘tips’ je in deze periode kunnen helpen. Zorg goed voor jezelf en de andere mensen om je heen.

Vriendelijke groet,
Han van Rijt en Anne Kooij